Etiketter

Varje morgon när klockan ringer och det är dags att stiga upp för en ny dag skapar vi nya förväntningar. Vi förväntar oss att få en fantastisk dag, en tråkig dag, en hemsk dag, eller kanske den bästa dagen i vårt liv. Var och en har inbyggda förväntningar även om vi inte medvetet tänker på dem så finns de där. Vi har också en tendens att lägga förväntningar på hur andra skall agera och vara och om de inte lever upp till våra egna förväntningar så har vi väldigt lätt att fördöma.

förväntan

Vi behöver kontroll på vår omgivning och vi får det genom att rätta in tid, rum och förväntningar i våra liv. Vi är konstruerade att enbart se vår egen inre verklighet som hela vår värld. En slags envägskommunikation som aldrig kan bli något annat. För vi kan aldrig någonsin uppleva en annan människas känslor utifrån hans eller hennes upplevelser. Så egentligen är vi rätt så ensamma varelser trots att vi är ett flockdjur. Vi har alla tilldelats en viss tid att leva här på jorden och vi vet inte när timglaset släpper sitt sista sandkorn och tiden har runnit ut. Ändå har vi en tendens att slarva bort vår tid på oväsentliga saker. Vi gräver ner oss i händelser som gör oss bittra och ledsna och vi vägrar att se att vi själva bär ansvaret för våra liv och våra förväntningar. Allt som händer i vår yttre omgivning återupplever vi i vårt inre. Vi tolkar världen på olika sätt beroende på hur vi har valt att se den

Vi spelar alla en roll i situationer där vi befinner oss i. Vi blir påverkade av varandras förväntningar och av varandras undermedvetna energier som vi omedvetet sänder ut. Om våra förväntningar uppfylls så har vi en ny början. Om inte blir vi ofta djupt besvikna och börjar leta efter en syndabock. Det är så lätt att lägga över sin egen roll i ett stort skådespel på någon annan. Då kan vi vidhålla kontrollen över våra egna förväntningar och säga till oss själva att vi minsann har ”rätt”. För ofta är det tyvärr viktigare att ha rätt än att vara lycklig. Har vi rätt så tror vi oss vara lite bättre än den som har ”fel”.

Saken är den att det är dem oväntade ögonblicken i livet som är de mest livsomvälvande. De ögonblicken som vi inte rår över, ”plötsligt händer det”… Det är just de ögonblicken som förändrar ditt liv för all framtid. Ibland är den bästa vägen att bara släppa taget och gå vidare.

Förväntningar är också en av våra största tillgångar i livet när vi använder dem till att nå fram till våra egna personliga mål. För att nå fram till din personliga målbild måste du också ha med dig förväntningen att kunna lyckas. Jag skulle då kalla förväntningarna för din egen personliga sponsor som blir ett medel att nå fram till ditt mål. Det är alltid våra egna tankar som skapar vårt liv oavsett om de är omedvetna eller medvetna, positiva eller negativa.

Vi lever i en tid av drömmar kan jag känna ibland. Drömmar som får oss att känna både förväntan och vånda. Vi skall vara framgångsrika, ha ett fantastiskt kärleksfullt och vackert hem, en relation som man bara kan se hemma hos Askungens och prinsens slott, göra långa och spännande resor och dessutom alltid vara intressanta, populära och så oerhört lyckliga människor. Vi skall helst visa hela världen hur duktiga vi är och blir vi oerhört bekräftade på ett eller annat sätt så berättigar det hela vår existens. Vilken vånda det är att leva upp till alla andras förväntningar, men framför allt till våra egna allt för stora förväntningar som vi sätter på oss själva.

förväntan1

Livet är i en ständig förändring. Vi går vidare efter varje avslut men i en annan tappning. Vi kan antingen se livet som ett stort äventyr där vi själva är styr och är kapten på skutan, eller som något som vi själva inte rår över och som vi då hela tiden kan skylla på något eller någon annan. Konsten att leva sitt liv handlar till större delen om konsten att acceptera och älska sig själv helt och fullt för den du är.

Att se sin egen spegelbild fullkomligt ärligt och naket är lika svårt som att nå fram till en utopi. Vi tror oss se, men det finns alltid något som skymmer. // Maria Lindbom

www.marialindbom.se

 

 

Annonser